fbpx

A mai gyerekek idegrendszerének sokkal több ingert kell feldolgoznia, mint szüleiknek kellett ennyi idősen, ehhez minél több mozgásra lenne szükségük. Olvasd el Hegyes-Hobay Erika, a Cseperedő Fejlesztő Központ vezetőjének cikkét az úszás pozitív hatásairól!

A mostani gyerekek, sokkal több ismerettel kerülnek iskolába, mert már a korai időszakban információkat szereznek TV-műsorokból, filmekből, értenek a számítógéphez, jól kezelik az okos telefonokat, memóriájukban rengetek képet tárolnak. Ám a sok ismeret begyűjtése elveszi az időt a mozgástól. Pedig a mozgásészlelésnek, térérzékelésnek, egyensúlyérzékelésnek kulcsszerepe van az óvodás, kisiskolás teljesítményében.

Az úszás, mint mozgásos tevékenység, igen sokrétűen fejti ki pozitív hatását az emberi szervezetre.

Az úszás szimmetrikus mozgás, ami az idegrendszer szempontjából elengedhetetlen. Nagyon sok aszimmetrikus inger ér minket a mindennapokban, amit úszással kiegyenlíthetünk, korrigálhatunk, hogy tartásunkban, mozgásmintánkban ne keletkezzenek maradandó elváltozások.

Az iskola kezdetével, lecsökken a mozgás a gyerekek életében, megnövekszik a szellemi tevékenység és ezáltal a padban ülés ideje, amihez gyakran nem megfelelő ülés párosul. Ez szintén okozhat elváltozásokat a gyerekek testtartásában. Az úszásnak kiemelt szerepe van a mozgásszervi elváltozások kialakulásának megelőzésében, illetve a már kialakult elváltozások javításában, korrigálásában.

Az idegrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban, fontos megemlíteni, hogy az úszás segít a mindennapos stressz, feszültség, felesleges energiák levezetésében, ezért pl. csökkentheti az agressziót is.

Az úszás pozitív hatásai között megemlítendő, hogy fejleszti és gyorsítja az anyagcserét, a szív-és érrendszer működését képes pozitívan befolyásolni.

Az úszás megmozgatja a test összes belső izmát, emellett fejleszti az állóképességet és növeli a mozgékonyságot. A víz ellenállása miatt úszás közben intenzívebb munka végezhető, mint szárazföldön. Túlsúlyos illetve mozgássérült személyeknek is javasolt, mert a gerincoszlopra és a csontokra kisebb terhet rak.

Az úszás rendkívül pozitív hatással van a légzőszervi működésre. A mozgásnak, a sporttevékenységnek, így a rendszeres úszásnak is jelentős szerepe van a személyiség fejlődésében. Az úszás kedvezően hat az idegrendszerre, serkenti az agyműködést, segíti a pihenést és a szellemi felfrissülést.

Források:
Bíró Melinda (2011) Uszodai sportok
Dr. Gyarmathy Éva, MTA Pszichológiai Kutatóintézet

 

Hegyes-Hobay Erika

Hegyes-Hobay Erika

Tanítónő, mozgásterapeuta, Cseperedő Fejlesztő Központ vezetője

error: Védett tartalom!