fbpx

Szülőként bizonyára már sokakban felmerült a kérdés (szem előtt tartva, hogy gyermeküknek a legjobbat akarják), hogy mikortól érdemes beíratni csemetéjüket úszásoktatásra?

A megfelelő sport elengedhetetlen része mozgásfejlődéshez, különösen a modern világban, ahol kevesebb hangsúlyt kapnak az aktív, szabadtéri programok, ellenben sokkal több szabadidőt töltünk el a négy fal között, a televíziót, vagy a számítógép monitorát bámulva. Természetesen úgy kell kiválasztania megfelelő sportágat, hogy szem előtt tartjuk, mi a gyermek számára e legmegfelelőbb.

Az edzés jellegű sportokat érdemes 5 éves kor körül elkezdeni, előtte inkább játékos formában javasolt a gyermeket mozgásra sarkallni. A picik rugalmas kötőszöveteiknek és gyors regenerálódási képességüknek köszönhetően könnyebben sajátítanak el a nehezebb mozgásformákat is. Fontos azonban, hogy ebben a korban még kerülendők a nehéz súlyok, ugyanis csontjaik és ízületeik gyengébbek, így nem alkalmasak ilyesfajta terhelése. Kiemelendők azonban a vízisportok, melyek során a gyermekre rakódó terhek csökkenek (ezeket játékos formában korábban is el lehet kezdeni).

Úszásoktatással kapcsolatos tévhitek azonban, hogy minél korábban kezdjük el, annál jobb, vagy hogy a babaúszás alatt megtanul a gyermek úszni. Természetesen utóbbi egy nagyon jó készségfejlesztő, illetve egy nagyon jó kezdet ahhoz, hogy a gyermek megszeresse és megszokja a vizet, így mire elég érett ahhoz, hogy elmenjen egy úszástanfolyamra, nem lesz számára ismeretlen a víz közege, nem fog megijedni tőle.

Az úszás technikájának elsajátítását érdemes 4 éves kor körül elkezdeni (hangsúlyozva a gyermek egyedi igényeinek, érettségének és felkészültségének fontosságát). Előtte pedig már nagyon sokat tehet a szülő azért, hogy gyermeke megszeresse a vizet. Már baba korában a közös esti fürdőzést érdemes játékos fröcskölésekkel, énekekkel, mondókákkal színesíteni, illetve a már fentebb említett babaúszás is jó hatással van a gyerkőcök pancsolási kedvére. Később a nyári szabadidőnket is érdemes víz mellett eltölteni, annak ellenére, hogy még nem úszik, ugyanis a vízparti vödrös-homokozós játékok is meghozhatják a kedvet a vízhez. Kiváló kedvcsináló lehet még a lubickoló óra is, ahol már szülő nélkül vesz részt a foglalkozásokon, de még nem a technika elsajátítása a cél, hanem a szórakozás és a vízben való örömszerzés, játék.

Minden szülőnek fontos, hogy gyermekének minél előbb meglegyen a vízbiztonsága, otthonosan tudjon mozogni a mélyebb medencékben is. A legfontosabb azonban szem előtt tartani, hogy a gyermek mikor áll készen arra, hogy megtanulja az úszás technikáját és a későbbiekben valóban örömét lelje benne!

És ne feledjük, ha úszóiskolát választunk, lényeges az oktató személye (leinformálható, több éves tapasztalattal rendelkezzen, jól érezze vele magát a gyerek), illetve az uszoda környezete is (például, milyen hőmérsékletű a víz, mekkora a medence és a gyermek mennyire érzi jól magát benne).

Források

error: Védett tartalom!