fbpx
Persze elfogultak vagyunk, de szerintünk a legjobb, ami egy 3 hónapos babával történhet, hogy végre elérkezik az idő, hogy babaúszáson vegyen részt! Minél korábban kezditek el annál könnyebben tudunk segíteni a vízzel kapcsolatos rossz élmények leküzdésében és itt nem csak a picikre gondolunk. Csatlakozni természetesen később is lehet bármikor. A meghitt légkör segít a szorosabb kötődés kialakításában, az izmok és a tüdőkapacitás erősítésében és a mozgásfejlesztésben. A folyamatos babaúszás növeli a korai vízbiztonság elérését, majd pedig a konkrét úszás tudás elsajátításának képességét.

Reméljük ennyi elég is volt ahhoz, hogy meggyőzzünk, ki kell próbálnotok a babaúszást!

Hoztunk nektek néhány praktikus tanácsot a babaúszás megkezdése előtt, amelyek abban segítenek, hogy garantáltan jó élmény legyen az vízben töltött közös idő.

Beszéljetek róla Ti, szülők, hogy álltok az úszással!

Meglepőnek tűnhet, de nagyon sokszor előfordul, hogy a szülő úgy érkezik babaúszásra, hogy kiderül ő maga nem nagy víz barát. Ez nem baj, de érdemes tisztázni és ha valakinél ez felmerül, akkor jobb a picinek nem vele úsznia a kezdeti időszakban. A picik olyanok, mint egy nagyon érzékeny szenzor, mindent megéreznek, ha te félsz, vagy tartással kezeled a vizet akkor ezt ő is átveheti. Az első alkalomnál mindenki kissé aggódik, hiszen a víz egy veszélyes közeg, de hamar megszokjátok a feladatokat, megtanuljátok a fogásokat és összecsiszolódtok.

Fürödjetek együtt!

Nyugodtan fürödjetek együtt! Nincs egészségügyi vagy higiéniai akadálya az együtt fürdésnek, akár már csecsemőkortól. A köldökcsonk leesését érdemes megvárni, és a szülőnek előtte lezuhanyoznia, de a védőnők is bátorítani szokták a szülőket az együtt fürdésre. Bár a medencében, ahol az órák zajlanak mindenkinek leér a lába, a fürdőkád mégiscsak egy sekélyebb tér, ezért nagyon jó gyakorló terep. Feküdj be a kádba, rakd a babát a mellkasodra, finoman locsolgasd vízzel a testét. Ha van már közös kádas tapasztalat, a medencében már sokkal bátrabban fogtok együtt mozogni.

Legyen a fürdetés egy szertartás!

A fürdetés legyen minden este közös program. Készítsétek elő a fürdőt, a puha törülközőt, melegítsétek fel a helyiséget, ahol fürdettek, tegyetek be zenét. A fürdetés után be lehet iktatni egy kis olajos babamasszázst, ahol tulajdonképpen az egész testet végig simogatjátok. Ezzel ráhangholódtok a lefekvésre, a kicsi megnyugszik, relaxált állapotba kerül.

Locsoljatok!

Sokan hallottak már a merülés technikájáról, ahol a manók a víz alá kerülnek szülői segítséggel. Ez igaz is, de nem ennyire drasztikusan. Ennek hosszas előkészítése van, amit már ti is el tudtok kezdeni. A merülés előtt a locsolást tanuljuk meg, ahol a picit hozzászoktatjuk ahhoz, hogy víz éri az arcát, ezzel a tudatos merülésre készítjük fel. A búvárreflex egy leépülő csecsemőkori reflex, ami körülbelül 8-10 hónapos korig van jelen. A reflex által a pici ösztönből képes visszatartani a lélegzetét, de mi ezt nem fogjuk használni a babaúszáson. A fürdetés során először csak az arcocskáját és homlokát simogassátok át vízzel, ezt jó néhány alkalommal gyakoroljátok. Ha úgy látjátok, hogy ez már semmiféle riadalmat nem okoz, akkor vegyetek a két kezetekbe egy kis vizet és locsoljátok a fejtetőre óvatosan hagyva, hogy az végig folyjon az arcán.

Élvezzétek a víz közelében töltött időt legyen az fürdőszoba, kiskád, vízpart vagy medence. Kutatások azt bizonyítják, hogy a víz mellett boldogabbak az emberek, hát még akkor benne. 😊

Írta: Szalga Boglárka

Ha úgy érzed, itt az idő...

Csatlakozzatok a Paskál fürdőben indított babaúszás csoportjainkhoz, így könnyedén gondoskodhatsz kisbabát megfelelő fejlődéséről, és közben jól is szórakozhattok!

error: Védett tartalom!