fbpx

A kicsik a tapasztalatok szerint sokszor nem a koruknak és méreteiknek megfelelő felszerelést használják. Értjük ezalatt például a túl nagy törölközőt, illetve a nehezen felvehető papucsot. Az oktatók igyekeznek mindenkinek segíteni, ám így is előfordul, hogy valaki nem tudja egyedül felvenni mondjuk a papucsot. Nézzük meg, milyen lehet a számukra legmegfelelőbb felszerelés!

Törölköző

Válasszunk a gyermek magasságának megfelelő törölközőt, lehetőleg minél egyszerűbbet.
A poncsószerű törölköző nagyon közkedvelt, de a gyermekek számára használata jóval bonyolultabb. Nehézségekbe ütközhet például a levételekor, kiváltképp, ha már az úszósapka és az úszószemüveg is rajta van, ilyenkor ugyanis könnyen beakadhat a szemüvegbe és leránthatja magáról azt. Érdemesebb a poncsót is csak sima törölközőként a gyermekre teríteni, így egyedül is le tudja venni, az oktatás végeztével pedig egyszerűen magára tudja majd teríteni.

Természetesen egy egyszerű, jó nedvszívó képességű törölközővel könnyíthetjük meg leginkább a picik helyzetét, hiszen nem csak hamarabb megszáradnak ezzel, de használatuk is jóval kényelmesebb számukra.

Papucs

A legjobb választás, az a legkönnyebben felvehető papucsfajta, amibe csak bele kell lépni és kész. Nem lábujj közes, nem pántos. Ha a gyermek mégis pántosat szeretne, azt is tudja csak bebújósként használni. Szánjuk otthon rá egy kis időt, hogy miként is tudja fel-, levenni a gyermek az új lábbelit.

Egy hasznos praktika a kacsaláb elkerülésére:

Rakjuk a két papucsot egymás mellé, majd rajzoljunk például egy napocskát rá úgy, hogy az egyik fele az egyik papucs talprészénél legyen, másik fele pedig a másikon. Így a gyermek össze tudja ’’illeszteni” a mintát, és könnyebben bele tud lépni.

Fürdőruha, fürdőnadrág

Lányoknál nagyobb a bőség zavara a fürdőruha piacon, hiszen nekik van 1, illetve 2 részes, ezen belül is sima és keresztbe pántos változat is. Próbáljuk a legegyszerűbbet választani így mi is gyorsabban tudunk segíteni, és a gyermek is hamarabb megtanul egyedül öltözködni. Az egy részes fürdőruha jobb választás lehet, hiszen kevésbé csúszik el, kevésbé okoz gondot nekik úszás közben.

A fiúknál ezzel kapcsolatban általában az a kérdés szokott felmerülni, hogy viselhetnek-e shortot az oktatás folyamán, vagy csak a klasszikus úszónadrágban vehetnek-e részt az órákon. Természetesen mindegyik megengedett.

Mindkét nemnél talán a legfontosabb szempont a fürdőruha kiválasztásánál az, hogy kényelmes legyen, ne akadályozza őket a mozgásban és jól érezzék magukat az adott úszóruhában.

Úszósapka és úszó szemüveg

Úszósapkából mindössze kétfajtát lehet kapni, a szövetet és a szilikonosat. Értelem szerűen előbbit könnyebb felvenni, mint utóbbit, de mindkettőt meg lehet tanulni. Szánjunk ezek gyakorlására is egy kis időt. Ha mi is bizonytalanok vagyunk, hogy hogy is kell felvenni, nyugodtan kérjük az oktatók segítségét.

Az úszószemüveg nem kötelező felszerelése az úszásoktatásnak, de élvezetesebbé teszi a gyermek számára az órákat, ha jobban lát a víz alatt és szemét nem éri annyi irritáció. Lehetőleg olyat válasszunk, mely pontosan illeszkedik a pici fejére és nem engedi be a vizet a szem környékére.

Összességében elmondható, hogy a legfontosabb szempontok az úszófelszerelések kiválasztásakor, hogy minden darab legyen a gyermek méretének megfelelő és a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb, így sokkal könnyebben tudják használni őket akár önállóan is.

Ne feledjétek, bármi kérdésetek van, forduljatok hozzánk bizalommal!

error: Védett tartalom!