fbpx

Mielőtt bele kezdenénk az úszás jótékony hatásainak felsorolásában, gondoljuk végig, hányszor kérdezték már meg tőlünk: „Te, tudsz úszni?” A válasz kellemetlen lehet, mivel a mai norma azt diktálja, mindenkinek tudnia kell. Azonban azt ne felejtsük, hogy évtizedekkel ezelőtt a körülmények koránt sem voltak adottak az úszás elsajátításának feltételeihez. Ma már azonban több okot is tudunk mondani, hogy miért fogjunk bele valami újba vagy idézzük fel a rég tanultakat! Sosem késő elkezdeni!

Az úszás egyik nagy előnye, hogy nem korhoz kötött, akkor sem, ha ezt teljesen az alapoktól kezdjük. Amit még fontos tudni, hogy igazából bárki képes rá, csak egy kis elszántság kell hozzá, venni a bátorságot és belefogni. Többen félve keresnek meg minket, úgy gondolják, hogy túl sokat vártak vele, kínosnak érzik. Mosolyt csal ez az arcunkra, hiszen, hogy lehet ciki az, ha valaki testmozgásra szánja az idejét, hogy legyőzi gyermekkori félelmét, vagy, hogy célokat tűz ki magának? Ezt csak elismerni és támogatni lehet. Az alapoktól kezdve, egymásra épülő gyakorlatokkal könnyedén haladhatunk előre, és idővel pedig a közös munkával elért sikerélményekre együtt lehetünk büszkék.

Most pedig tapasztalatok alapján elmondjuk, mit ad nekünk felnőtt fejjel az úszástudás:

  • Rendszer: heti 1x, 2x, vagy akár több alkalommal is, de ad valami folytonosságot a mindennapjainknak.
  • Egészség: pozitívan hat a szív- és érrendszer, valamint a légzőrendszer szabályozására; teljes testünket igénybe veszi, szinte minden izmot megmozgat, javítja az ideg-izom kapcsolatot; segíti az anyagcserét; állóképességet fejleszt.
  • Alakformálás: mint minden rendszeres testmozgás, az úszás is alakítja izomzatunkat, ezzel elérhetjük a kívánt idomokat.
  • Sikerélmény: rengeteg új dolgot tanulunk, melyek elsajátítása örömforrást biztosít.
  • Rekreáció: a wellnessközpontok széleskörű választékának kihasználása nem okozhat többet problémát, bármelyik medencébe bátran mehetünk. A különböző vízben folytatott foglalkozásokon, eseményeken részt tudunk venni (pl.: Balaton átúszás)
  • Példamutatás: rokonainkat, barátainkat, ismerőseinket motiválni tudjuk és arra ösztönözni velünk tartsanak.
  • + többet nem kell aggódnunk, hogy kimaradunk valamiből, nyaralásaink során a családdal tarthatunk a vízbe csobbanásban.

Te mikor tanultál meg úszni?

error: Védett tartalom!