Babaúszás: mikor érdemes elkezdeni?

A babaúszást 3 hónapos kortól érdemes elkezdeni. A 3 hónapos kort azért érdemes kivárni, hogy a baba immunrendszere elég erős legyen.

Ezeknek a gyerekeknek soha nem fog problémát jelenteni ha víz éri az arcukat és felkészülnek a tényleges úszásoktatásra.

A gyermekek nagyjából óvodás koruktól kezdve képesek tudatosan alkalmazni a különféle úszásnemekhez szükséges légzéstechnikát, ezért ekkor lehet megkezdeni a gyermekek úszásoktatását.

Babaúszás Budapest

“Annyira jól érzi magát a kisfiam, hogy már a következő 5 napot tervezzük.
Jó, hogy eljöttünk!”

A babaúszás lényege

A babák természetesen nem merülnek első alkalommal. 4-5 alkalmon keresztül locsolgatjuk az arcukat. Egy vezényszó után lelocsoljuk a baba fejét felülről kevés vízzel, ekkor a baba automatikusan becsukja a szemet, bent tartja a levegőt.

A vezényszó jelentősége:

A vezényszó lehet bármi, pl. “Merülés!”, a lényeg, hogy figyelmeztesse a babát arra, hogy ne nyelje be a vizet. A gyakorlások során fokozatosan elsajátítja, hogy a vízbe merülés előtt tudatosan vegyen levegőt. Így nincs szükség a búvárreflexre. Ezáltal bármilyen korú baba tud csatlakozni a babaúszásra, neki is ezzel a módszerrel tanítjuk a merülést.

A babaúszás mellett szóló érvek

 • ideális családi program és tartalmas, közös időtöltés
 • a baba játszva tanul, fejleszti a mozgását és az idegrendszerét
 • erősíti az izmokat, fejleszti a keringési rendszert
 • előmozdítja a mozgáskoordináció javulását
 • elmélyíti a gyermek-szülő kapcsolatot
 • a rendszeres időközönként vízben úszkáló babák ezen túlmenően nyugodtabban alszanak, jobban esznek, és erősödik az immunrendszerük

“Mindenki nagyon kedves! Maximálisan segítőkész csapat! Folyamatos figyelem és törődés. Szülőként is köszönöm az összeszedett munkát!”

Mit érdemes vinni babaúszásra?

Mielőtt elkezdenénk babaúszásra járni, konzultáljunk a babaúszás vezetőjével. Érdemes egyeztetni a babaúszás időbeosztását, és megismerkedni az uszodával és konkrétan a medencével, ahol a foglalkozás zajlik majd. Néhány hasznos dolog babaúszásra:

 • papucs
 • törülköző
 • köntös
 • fürdőruha
 • szülőknek úszósapka,
 • látogatóknak váltópapucs, ha bemennek a medencéhez
 • 2 db úszópelenka (tartalék pelenka cseréhez)

Enni-innivaló, úszás után a baba megéhezik. Pelenkából eldobható, fóliabetétes úszópelust ajánlunk, a pelenkára húzva pedig szükséges a vízi bugyi viselése, ebből is a deréknál és comboknál gumírozott változatot.

Neuro-hidroterápiás babaúszás

A neuro-hidroterápia (NHT) több, mint 20 éves magyar innováció, amelynek két alappillére a Katona-féle neuroterápia és az Ayres-féle szenzoros integrációs terápia.

Énekkel, mondókákkal fűszerezett babaúszásunkon NHT-s módszert alkalmazunk. Az órákon speciális fogásokon kívül fontos szerepet kap a vesztibuláris ingercsomag- elősegítjük az idegrendszer érését, az izomtónus normalizálását, primitív reflexek integrálását-, az analitikus mozgáskidolgozás és a hand-on technika, hogy gyermeke minél szebben és harmonikusabban mozogjon.

Ezt a típusú babaúszást kifejezetten ajánljuk azoknak a babáknak:

 • akik kicsit korábban jöttek a világra,
 • akiknek megkésett a mozgásfejlődésük,
 • akik  laza vagy éppen ellenkezőleg kicsit feszesebb izomtónussal rendelkeznek.

Babaúszás tanfolyamunk

A babaúszás során csak a szülő és a baba tartózkodik a vízben. A játékidőben természetesen a másik szülő is bemehet a vízbe. A medence vizének hőmérséklete és tisztasága ellenőrzött, víztisztító vegyszerek közül csak a legszükségesebbek vannak a medencében.

A babaúszás csoportlétszámát 7-8 főben maximalizáljuk, hogy mindenkire megfelelően tudjunk figyelni.

A foglalkozásokat szakképzett pedagógusok és oktatók tartják. Célunk, hogy az együttlét ne kizárólag játékos babaúszás, hanem egyúttal vízi mozgásfejlesztés is legyen.

Az úszás első perceiben babamasszázzsal, melegítéssel hangolódunk az órára, majd a merülések mellett a baba életkorának megfelelő gyakorlatok következnek. Az órák 45 percesek, az utolsó 5 perc játék.

A babaúszás egészségügyi alapfeltételei

Kérünk orvosi igazolást a gyermek egészséges, úszásra alkalmas állapotáról. Itt elsősorban a baba keringési zavaroktól és szervi rendellenességektől, húgyúti és vesebetegségektől valamint gombafertőzésektől mentes állapotát kell igazolnia a gyermekorvosnak. Fertőző betegként nem mehet senki sem a vízbe.

Az előírások betartása mindannyiunk közös érdeke.

“Lenyűgöztek Minket a hozzáállásukkal! Mindenkinek csak ajánlani tudjuk az úszóiskolát!”