fbpx

Csoportos felnőtt úszásoktatás

A felnőtt úszásoktatás kapcsán leggyakrabban azt szokták kérdezni, hogy mennyi idő alatt lehet megtanulni úszni. Ez attól függ, hogy ki milyen adottságokkal (úszás alapokkal, szabadidővel, idősebbeknél milyen betegségekkel) érkezik, azt viszont biztosan kijelenthetjük, hogy mindenki meg tud tanulni úszni.

Az egyes úszási technikák elsajátításához szükséges idő és a mozdulatok pontossága egyénenként nagyon eltérő. Ha csak annyi a cél, hogy valaki szeretne megtanulni úszni, akkor talán a legcélszerűbb a mellúszást és a hátúszást megcélozni. Ezek párhuzamosan is elsajátíthatók, és egyénfüggő módon, viszonylag könnyen megtanulhatók.

Az idősebb szervezetnek ráadásul jót is tesz az úszás, mint mozgásforma. Az ízületeknek, a gerincnek, a csontoknak jót tesznek általában az úszó mozdulatok, de ha valakinek valamilyen műtétje volt, vagy valamely testrésze nem működik teljesen jól, akkor ezt természetesen mindig figyelembe vesszük az úszásnem kiválasztásánál. Semmilyen sportteljesítménynek nem rendeljük alá az egészséget, főleg idősebb korban.

„Azt hittem én leszek az egyetlen, aki nem tud úszni. Aztán rájöttem, hogy ezt is meg lehet tanulni.”

Mennyi idő alatt lehet megtanulni úszni?

Erre a kérdésre sokszor még megközelítőleg pontos választ sem lehet adni. Hasonlóan a kerékpározáshoz vagy az autóvezetéshez, nem lehet megjósolni, hogy kinek mennyi ideig tart az úszás elsajátításának folyamata. Sokat számít, hogy ki mennyire tud koncentrálni az adott feladatokra, milyen adottságai vannak, illetve hogy korábban volt-e már dolga vízzel valamilyen szinten.

A tapasztalatok szerint van aki 1-2 hónap alatt megtanul egy úszásnemet, de van, akinek eltart akár fél évig is, hogy biztonságban érezze magát a vízben. Fontos megjegyezni, hogy a felnőtt úszásoktatásunk elsődleges célja, hogy kialakuljon a vízbiztonság.

Ha valaki eltökélt abban, hogy szeretne megtanulni úszni és kitartóan jár a foglalkozásokra, elvégzi a feladatokat, akkor – ha sérülés vagy betegség nem hátráltatja – garantáltan meg tud tanulni úszni.

Az órák jó hangulatúak, de a munkát el kell végezni ahhoz, hogy eredményt érjünk el. A szükséges időtartam meghatározása a tanuló és az oktató napirendjének egyeztetése után, egy “órarend” kialakításával történik. A hatékonyság érdekében ehhez érdemes ragaszkodni, hogy idővel az eredmények is jelentkezzenek.

„Az alföldön nőttem fel. Nálunk nem volt divat leugrani a folyópartra csobbanni egyet. Most, hogy gyerekeim vannak, muszáj volt pótolnom ezt a hiányosságot.”

A felnőtt úszásoktatás órái hasonlóak a gyermek úszásoktatás óráihoz, talán csak annyit a különbség, hogy koncentráltabb, mint a gyermekeknél, és az órák végén játék helyett gyakorlás van.

A vízben sikláson kívül a technikai elemek elsajátítása magában foglalja mind a 4 úszásnem esetében a légzést, a kartempót és a lábtempót. Ezek összehangolása garantálja az úszás sikeres elsajátítását.

A gyakorlás olyan medencében történik, amelynek mélysége biztonságérzetet ad.

A felnőtt úszásoktatáshoz segédeszközöket használunk, ezek általában habszivacs deszka, polifoam cső, polifoam lap.

Az úszás leghatékonyabb tanulásához kb. 3/4 rész tanulás és 1/4 rész gyakorlás szükséges, ugyanis mindenkinek szüksége van arra is, hogy egyedül próbálja megismételni és begyakorolni a tanultakat.

egyéni úszásoktatás felnőtteknek

Miben másak nálunk az órák?

  • Nem sürgetjük. Oktatóink türelmesen állnak mindenkihez, nem siettetjük a fejlődést, a tapasztalatok szerinti, ideális tempóban zajlik az oktatás.
  • Az alapokat gyorsan megtanulhatja. Ha hozzánk jön, az úszás alapjait néhány hét leforgása alatt is megtanulja.
  • Mindent megtanulhat. Ahogy korábban említettük, minden úszásnemet oktatunk felnőtteknek, bármelyikben is kívánja magát tökéletesíteni.
  • Több helyszín/medence között lehet választani.

Az úszás általános előnyei

  • Fejlődik az állóképessége.
  • Izmai egyenletesen fejlődnek, mert az úszás, mint mozgásforma minden porcikáját megmozgatja.
  • Az izmok mellett az úszás az ízületeire is jótékony hatással van, azok rugalmasabbá válnak, és könnyebben végzi a szárazföldi tevékenységeket is.
  • Az úszás csökkenti a vérnyomást, és segít elkerülni a szív- és érrendszeri betegségeket is.
  • Mindenféle sport fokozza az agytevékenységet is.
úszás tanulás felnőttkorban

Ha valamilyen sportteljesítményt szeretne elérni azzal, hogy megtanul úszni (pl. öböl átúszás, triatlon), vagy csak szeretne magabiztosan bemenni a mélyvízbe, akkor nálunk jó helyen jár.

„Mindig gáznak éreztem, hogy nem tudok úszni. Szerencsére az oktatók türelmesek, így én is egyre jobban haladok.”

VEZÉR ÚTI USZODA

kisvizes úszásoktatás ( 1,4 m mély medence )
teljesen kezdő szinttől egészen a technikajavításig
képzett, figyelmes úszásoktatók vezetésével folynak az órák
családias nyugodt környezet
az oktatás ideje alatt az uszodában, csak az oktatók és az oktatáson résztvevők tartózkodnak

PASKÁL USZODA

mélyvizes úszásoktatás (33 m hosszú, 1,75 m mély medence)
szakképzett úszóedző irányításával zajlanak a foglalkozások

HARMÓNIA USZODA, GYÖMRŐ

kisvizes úszásoktatás (0,9 m mély medence)
mélyvizes úszásoktatás (1,6 m mély medence)
teljesen kezdő szinttől egészen a technikajavításig
magán és kiscsoportos foglalkozások
minden korosztály számára, korhatár nélkül
szakképzett úszóedző irányításával zajlanak a foglalkozások
családias nyugodt környezet

error: Védett tartalom!