fbpx
A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában.

Miért jó a babaúszás?

A babaúszás nem csupán egy nagyon jó közös program anyával és/vagy apával, ezen kívül számos pozitív hatása van a gyermekre:

  • a baba játszva tanul, miközben fejlődik a mozgása és az idegrendszere
  • a szocializációban is segít
  • a baba szabadon mozoghat a vízben, már akkor is, amikor a szárazföldön még nem tud helyet változtatni
  • a rendszeres mozgás jót tesz az izomzatnak
  • fejleszti a keringési rendszert
  • a víz nyugtató hatással van a babára, felidézi a magzati állapotot
  • elmélyül a szülő-gyermek kapcsolat
  • már egészen korán kialakul a gyermek vízbiztonsága

Mikor érdemes elkezdeni a babaúszást?

A babaúszást 3 hónapos kortól érdemes elkezdeni, ha a baba megkapta a harmadik havi védőoltást.

Nagyobb gyerekkel is el lehet kezdeni a babaúszást?

Igen, mindenképp, hiszen ugyanúgy, ahogy pici babáknál, náluk is fokozatosan tanítjuk a merülést. Az úszásoktatásig még nagyon sok mindent tanul a gyerkőc, miközben a vízben teljesen otthonosan fog mozogni.

Kivel ússzon a gyerek: anyával vagy apával?

Ez teljes mértékben a szülők döntése. Akár minden órán lehet váltogatni. Jellemzőek nálunk az apukás csoportok: a babaúszás egy nagyon jó közös program babának és apának.

Mindkét szülő bemehet a medencébe?

A foglalkozás ideje alatt csak egy szülő lehet bent a medencében a gyerekkel, az óra végén – a játékidőben – a másik szülő is bemehet a vízbe. Ezt azért szoktuk kérni, hogy a gyerkőcöt ne zavarjuk össze.

Hisztizik a gyerek az órán, nem akarja csinálni a feladatokat; mi a teendő?

Ez egy teljesen természetes jelenség. Ahogy elkezdenek cseperedni a gyerekek, előbb-utóbb megjelenik az a bizonyos dackorszak. Én azon a véleményen vagyok, hogy mint minden mást, ezt is meg kell beszélni a gyerekünkkel és következetesnek kell lennünk. Magyarázzuk el Neki, hogy vannak feladatok, amiket meg kell csinálni, utána pedig jöhet a megérdemelt játék. Ez valószínű egy hosszabb folyamat, sőt visszatérő dolog is lesz, de kitartással minden elérhető. Az órát is úgy állítjuk össze, hogy feladat után mindig valamilyen játék következzen.

Mit vigyünk magunkkal a babaúszásra?

A következő dolgokra lesz szükségünk:

Papucs, törölköző, fürdőruha, úszópelenka, úszóbugyi (deréknál és comboknál gumírozott), látogatóknak váltópapucs, ha bemennek az uszodatérbe.

Mikor fog megtanulni úszni a gyerek?

A gyerekek körülbelül óvodás korukra kerülnek úszós csoportba, ahol fokozatosan sajátítják el a különböző úszásnemeket. A babaúszás jó alapokat teremt ehhez, és a gyermek vízbiztonsága is kialakul.

Baj, ha már nincs búvárreflexe a babámnak?

Nem, ugyanis arra törekszünk a gyakorlások során, hogy a gyerekek tudatosan vegyenek levegőt a vízbe merülés előtt. Ebben segít eleinte a locsolgatás, illetve egy vezényszó tanítása, mint pl. a „merülés”. Így láthatjuk, hogy nincs szükség a búvárreflexre.

Mi is az a merülés?

Merülésnek nevezzük, amikor a gyerkőc a víz alatt van. Először locsolunk, aztán fokozatosan következnek a különböző merülések. Rövidebb, hosszabb, vízbe csúszdázás, vízbe ugrálás, a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát. A sok gyerkőc mosolya – víz alatt, vagy víz felett – pontosan ezt bizonyítja. Az óra nem csak a merülésekről szól, sok színes feladattal tarkítjuk az órát és közben a fejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetünk.

Az első órán merülünk?

Az első órán soha nem merülünk. Általában 4-5 alkalmat szoktunk „locsolgatni” és csak ezek után merül a gyerkőc. Persze mint minden más ez is gyerekfüggő, tehát ez az idő lerövidülhet, vagy meg is hosszabbodhat, ha a gyerek igényei úgy kívánják meg.

Kötelező merülni?

Természetesen nem kötelező merülni, de a tapasztalatok alapján, ha a gyermekkel rendszeresen látogatja a szülő az órát, ez nem szokott probléma lenni, sőt a gyerekek egy idő után szinte maguktól csinálják a feladatokat, annyira élvezik az órát.

Szükség van orvosi igazolásra?

Igen, szükség van egy egészséges igazolásra a gyermekorvostól, hogy a gyermeknek nincsen keringési- és légzőszervi rendellenessége.

Mikor érkezzünk az órára?

Körülbelül 15 perccel előbb érdemes érkezni az órára, hogy kényelmesen meg tudjunk csinálni minden teendőt az órakezdés előtt.

Be kell jelentkezni babaúszásra?

Igen, be kell jelentkezni az órára. Ezt telefonon, vagy online a honlapon van lehetőség megtenni.

Ha nem tudunk menni babaúszásra, le kell mondani a foglalkozást?

Igen, mindig jusson eszünkbe, lehet, hogy más elől vesszük el a helyet.

Mit tegyek, ha úgy érzem, nem tetszik a babának az első óra?

Azt szoktam mondani a szülőknek az első óra előtt, hogy soha ne legyen meghatározó az első foglalkozás. Egy pici babának lehet sok a zaj, a fény, sokan vagyunk, stb. Ha úgy van, álljunk félre a babával, nyugtassuk meg. Ha szükség van rá, többször is álljunk félre.

Hogy időzítsem az evést és alvást a foglalkozás előtt?

Mindenképp próbáljunk figyelni arra, hogy eleget aludjon és eleget egyen a baba óra előtt. Viszont fontos, hogy a foglalkozás előtt körülbelül háromnegyed órával már ne egyen a gyerek.

Gondos Noémi

Próbáljátok ki a babaúszást!

Csatlakozzatok Ti is a Paskál fürdőben lévő babaúszás csoportjainkhoz, így könnyedén gondoskodhatsz kisbabátok megfelelő fejlődéséről!

error: Védett tartalom!