fbpx

Sokan az úszásra úgy tekintenek, mint nyári sportra, pedig a hűvösebb napok beköszöntével sem kell búcsút mondani a vízben töltött pillanatoknak. A rendszeres testmozgás kifejezetten fontos, hogy az őszi-téli hónapokban is életünk része maradjon, hiszen immunerősítő hatással bír, ezáltal ellenállóbbá teszi szervezetünket, ami ebben az időszakban elengedhetetlen. Az úszás az a jolly joker sport, melyet kortól, nemtől és kifejezetten orvosi ellenjavallat nélkül bárki űzhet.

Az egész tested dolgozik

Úszás közben szinte a tested minden porcikájára figyelned kell, hogy a lehető leghatékonyabban tudj haladni a vízen. A fejed búbjától a lábujjakig, minden testrészed feladatot vállal a mozgás lebonyolításában. A karoddal és lábaddal hajtod magad, még a törzsed a stabilitásért felel, amihez elengedhetetlen, hogy a has, csípő és hát feszesek legyenek.

Mozgásod mindig fejleszthető

Még a gyerekeknél a helyes mozgás elsajátításáról beszélünk addig a felnőttek esetében a rosszul rögzült mozgásformákat javítjuk. A gyerekeknél egészen pici, már 3 hónapos kortól babaúszás során tudjuk a mozgást fejleszteni a vizes közeggel. Mind a gyermekek mind pedig a felnőttek esetében a mély és tartó izmok lazítására nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen az egész testet igénybe vevő mozgásforma.

A nyári forma télen készül

Ha kifejezetten cél, hogy fogyj akkor is bátran válaszd az úszást, mert egy óra közepes intenzitású úszással akár 600-700 kalóriát is elégethetsz. Remek kiegészítő sporttág vagy akár keresztedzésnek is tökéletes választás. A hatékonyságot növelheted a tempó és úszásnemek váltogatásával. Nyugodtan használj különböző eszközöket az úszás során, mint bója, deszka, uszony, tenyérellenállás, hogy ezzel is újabb kihívások elé állítsd magad.

Ízület kímélés és tüdőkapacitás növelése

A vizes közegben végzett mozgásforma sok más sporttal ellentétben kíméli az ízületeket, mely sokaknak okoz gondot sportolás közben. Éppen ezért ízületi bántalmakkal küzdőknek, kezdő sportolóknak, de akár nagyobb súlyfelesleggel bíróknak is az úszás mellett voksolni kiváló döntés. Ha ez még mind nem lenne elég, ez az a sport, ami légzésszabályozásra „kényszerít” ezzel pedig tisztul a tüdő és kapacitása nő.

Hanyagtartás ellen

A mai kor embere szinte kényszerítve van, hogy napi sok órát töltsön ülőmunkával, aminek eredményeképpen rengetegen küzdenek különböző hát és gerinc fájdalommal. Az egyik leggyakoribb a hanyagtartás, mely nem degeneratív betegség csupán életvitelünkből adódó, odafigyeléssel javítható állapot. Kezelésére a legjobb megoldás a hát és törzsizmok erősítése, melyre szintén jó megoldás a rendszeres úszás.

Boldogsághormon

Egy kutatás szerint az emberek víz mellett boldogabbak. Nem hiába az agy minden más színnél jobban kedveli a kéket, a víz maga pedig javítja a koncentrációs képességünket, ez pedig azért lehet, mert testünk majd 70% víz, ezért mindennél komfortosabb ez a közeg, testünk válaszreakciója teljesen természetes biológiai folyamat. A mozgás végzése és a vizes közegben való részvétel tehát egyaránt boldogsághormonokat szabadít fel.

error: Védett tartalom!